leśny mech… zdrowe ciacho! 4


Zielone, a więc zdrowe… A jeśli do tego dołożymy jeszcze smaczne? Tak, tak to możliwe. Rewelacyjny deser, który do diety naszej oraz naszych pociech przemyci nieco zdrowego szpinaku. Każdy sposób na warzywo w deserze jest wart uwagi. Dziś przedstawiam Wam sprawdzony przepis na leśny mech. Jeśli jeszcze nie znacie – bierzcie i pieczcie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, wygląda obłędnie, przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu.
POTRZEBUJEMY:
Biszkopt: 400g rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 3 jajka, szklanka cukru, 1 1/3 szklanki oleju, szklanka mąki krupczatki, szklanka mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa: 400ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy
Owoc granatu 
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Szpinak rozmrażamy i delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powoli wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesianą mąkę (dwa rodzaje) z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, już bez użycia miksera. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy.
Gotowe ciacho wlewamy do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki o wymiarach 24x28cm, bo lubię serwować kwadratowe ciacha. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy fixy i cukier puder.
Z ostudzodzego ciasta odcinamy wierzch. Odciętą górną część rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu.
 SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

4 thoughts on “leśny mech… zdrowe ciacho!